11 jun

Spanakorizo (Spinazierijst)

Spanakorizo

 

Spanakorizo ​​is een eenvoudige, gezonde en veelzijdige maaltijd, omdat het kan worden gegeten hetzij als vegetarische schotel, danwel gecombineerd met vlees.

Het is perfect voor de zomer, voorziet u van alle benodigde groenten voor de dag en het is een ideale manier om kinderen spinazie te laten eten!!

 Ingrediënten voor 4 porties

750 gr verse spinazie
1 prei
1 ui
2 lente uien
1 blik gepelde tomaten
6-7 eetlepels rijst (kies welke je wilt, risotto geeft naar mijn idee de meest romige smaak)
zout en peper
Griekse extra vergine olijfolie

Voorbereiding

Begin met het wassen van de spinazie onder ruim stromend water. Snijd de prei verticaal en reinig deze goed, zodat alle aarde, gevangen in tussen zijn lagen, verdwijnt. Snijd in kleine ringen. Snijd de ui en de lente uien in kleine stukjes.

Giet in een ruime pan een flinke scheut extra vierge olijfolie. Als het warm is, voeg de ui, de lente uien en de prei. Rustig aanfruiten tot ze zacht zijn. Voeg dan de spinazie. Wees niet bang dat het niet in de pan past, spinazie slinkt enorm. Het verlies binnen enkele minuten het overgrote deel van het volume. Wanneer de spinazie is geslonken, meng het goed met de rest van de ingrediënten en voeg de gepelde tomaat toe. Verlaag het vuur en laat het koken gedurende 5 minuten.

Voeg nu een glas water en de rijst toe (glaasje witte wijn kan ook). De exacte hoeveelheid vocht die nodig is hangt mede van de rijstsoort af. Let er op dat het geheel niet te droog en niet te nat wordt. Breng op smaak met zout en peper en voeg wat extra vergine olijfolie. Leg het deksel op de bovenkant van de pan en kook in laag vuur tot de rijst gaar is. Controleren regelmatig of er genoeg sap in de pan over is, zodat het voedsel niet op de bodem van de pan vastkeokt.

De rijst moet meestal 10-15 minuten koken om klaar te zijn. Wanneer de rijst gaar is, is uw spanakorizo klaar!
Serveer het met feta en vers brood, houdt u van vlees dan is het heerlijk met gehaktballetjes, of gekruide worst. Kali Orexi !!