23 mrt

Bakaliaros skordalia (kabeljauw met een knoflook aardappelpuree)

bakaliaros

Bakaliaros skordalia is een traditioneel gerecht, dat wordt gegeten op 25 maart, de dag dat zowel de Evangelisatie van de Maagd Maria en de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog worden gevierd.
Traditioneel wordt voor dit gerecht bakkeljouw (gedroogde en gezouten kabelkauw) gebruikt, doch het is even heerlijk met een verse kabeljauwfilet van de markt! Het gerecht wordt altijd geserveerd met een salade van gekookte rode bieten.

Lees verder

11 jun

Spanakorizo (Spinazierijst)

Spanakorizo

 

Spanakorizo ​​is een eenvoudige, gezonde en veelzijdige maaltijd, omdat het kan worden gegeten hetzij als vegetarische schotel, danwel gecombineerd met vlees.

Het is perfect voor de zomer, voorziet u van alle benodigde groenten voor de dag en het is een ideale manier om kinderen spinazie te laten eten!! Lees verder

19 mrt

Gemisto kalamari (gevulde inktvis)

kalamari

Gemisto kalamari (gevulde inktvis)
Kalamaris is een populair schotel in de Griekse keuken en er zijn vele manieren om hem te koken. Onlangs hadden we het geluk om een hele mooie en frisse inktvis vinden op de markt, waarmee we dit heerlijke gerecht met een vulling van rijst en groenten konden bereiden!

Lees verder

12 feb

Fasolada (bonensoep)

Fasolada

 

Een soep is een perfecte maaltijd voor het koude winterweer. In de Griekse keuken zijn  soepen vaak de hoofdmaaltijd, geen voorgerechten. Soepen die bereid zijn met peulvruchten zijn heerlijk, gemakkelijk te bereiden, ideaal voor mensen die een vegetarisch dieet volgen en vol voedzame ingrediënten, waardoor ze populair zijn bij zowel volwassenen als kinderen. Lees verder

14 jan

Lachanodolmades (gevulde kool met avgolemono saus)

Lachanodolmades

Dit is het eerste gerecht dat ik ooit gekookt heb voor Bob. Op een van onze reizen naar Griekenland, nadat hij een aantal andere beroemde Griekse gerechten had geprobeerd verzuchtte hij: “dit is lekker, maar is geen dolmades” Het is algemeen beschouwd een van de meest heerlijke Griekse gerechten en hoewel de voorbereiding enige tijd vergt, is het zeker de moeite waard. Lees verder

20 okt

Makreel in kruidendressing en geroosterde groenten

Makreel met kruiden

Met Hella Oil extra vergine olijfolie als basis kun je heerlijke marinades maken voor vis en vlees. Die kun je vervolgens bakken, grillen, of roosteren in de oven. Ook je groenten bereid je makkelijk en gezond in de oven met Hella Oil extra vergine olijfolie.

In dit geval makreel gemarineerd in verse kruidenolie.

(meer…)
29 aug

Fanouropita

fanouropita

Fanouropita is een zoete taart gemaakt ter ere van St. Fanourios. Fanourios betekent degene die laat zien. De taart wordt gemaakt als een verzoek aan hem om te helpen iets wat je bent verloren terug te vinden. St. Fanourios wordt gevierd 27 augustus, dus ik dacht laat ik deze heerlijke zoete taart maken (die onder andere wordt bereid met olijfolie). De vorige keer dat ik deze taart gebakken heb vond ik daadwerkelijk datgene wat ik was verloren, dus wie weet. Probeer het zelf en laat me weten of het gelukt is!! Fanouropita wordt traditioneel gemaakt met 7, 9 of 11 ingrediënten. Deze keer heb ik hem met 9 ingrediënten gemaakt, maar als je wilt kun je walnoten en rozijnen toe te voegen aan het recept.

Lees verder