Olijfolie

olive trees

Wist u dat Griekenland de 3e grootste olijfolie producerende land in de wereld is?
80% van de Griekse olijfolie is extra vergine olijfolie van hoge kwaliteit.
Maar wat is nu precies olijfolie en wat is  extra vergine olijfolie?

Olijfolie is het sap van olijven, een volledig natuurlijk product goed voor de gezondheid dat, zodra het productieproces is voltooid, direct kan worden geconsumeerd.

Extra vergine olijfolie is de beste kwaliteit olijfolie, uitsluitend verkregen uit het vruchtvlees en de pitten van olijven, waarbij uitsluitend gebruik is gemaakt van mechanische middelen. Extra vergine olijfolie:

  •  heeft een zuurgraad tussen 0,1 en 0,8 gr. Het heeft een uniek fris en fruitig aroma, gecombineerd met een smaak van vers gesneden olijven.
  • wanneer wordt geproefd, moet het voldoen aan de drie verschillende smaken in de mond : fruitig, bitter en peperig met een nasleep van het licht branden in de keel en lichte bitterheid in de mond.
  • jonger olijfolie, geproduceerd in het begin van het seizoen(rond oktober), heeft een sterkere smaak en deze blijft langer in de mond hangen, vergeleken met olijfolie uit olijven die later in het seizoen (januari) worden geoogst.

Kwaliteiten van olijfolie

De kwaliteit van een olijfolie wordt beoordeeld op de zuurgraad, de smaak en de geur. Deze worden bepaald door:

  • de verscheidenheid van de gebruikte olijven(soorten).
  • de manier waarop de olijfbomen worden geteeld.
  • omgevingsfactoren tijdens de groei, zoals bodem gesteldheid, vochtigheid, hoogte, klimaat en nabijheid van de zee.
  • het proces van oogsten, winning en opslag.

Hoe wordt olijfolie geproduceerd?

Tussen oktober en januari worden de olijven geoogst. Binnen 24 uur worden de olijven  naar de persmolen vervoerd en geperst. Deze snelle verwerking is van groot belang voor de kwaliteit van de olijfolie.
In geoogste, maar ongeperste olijven neemt de zuurgraad toe, de persing stopt dit proces. In de pers worden de olijven eerst gewassen en daarna geplet.
De olijvenpasta die uit de persing is gewonnen wordt overgepompt in een centrifuge, waar de vloeibare delen van de vaste delen worden gescheiden. In de laatste fase wordt de olijfolie gescheiden van het water. Wat na dit proces overblijft is het pure sap van de olijfvrucht; Extra vergine olijfolie.