16 dec

Melomakarona: Griekse Kerstkoekjes

Melomakarona

 

Een bijzonder geschenk voor u, van Hella Oil, speciaal voor de feestdagen met een Grieks tintje: het recept van melomakarona, een van de traditionele feestelijke zoetigheden bereid met olijfolie!

Ingrediënten voor 40 stuks

Voor de deegh
200ml sinaasappelsap
290ml extra vergine olijfolie
25gr poedersuiker
1 theelepel pepernoot specerijen
1 theelepel zuiveringszout
rasp van 2 sinaasappels
500gr bloem
100gr griesmeel
Grof gehakte walnoten gemengd met bruine suiker en kaneel

Voor de siroop
250ml water
400gr suiker
75gr honing
kaneelstokje
rasp van een sinaasappel

Meng de olijfolie met de suiker. Voeg daar de kruiden en de rasp aan toe. Los het zuiveringszout in het sinaasappelsap op en voeg dat toe aan de mix. Voeg tenslotte de bloem en het griesmeel toe. Meng dit voorzichtig een klein beetje met de spatel.
Maak van het deeg ovale vormen (beetje de vorm van standaard taai taai. Prik vervolgens met een vork wat gaatjes in de bovenkant. Bak ze 20-30 minuten in 180 graden en laat ze afkoelen.
Kook de siroopingrediënten samen en schuim zo nu en dan af. Als de koekjes zijn afgekoeld dompel je ze ongeveer 2 tot 3 minuten in de siroop. Haal de koejes eruit en bestrooi ze direct met de walnotenmix.