14 jan

Lachanodolmades (gevulde kool met avgolemono saus)

Lachanodolmades

Dit is het eerste gerecht dat ik ooit gekookt heb voor Bob. Op een van onze reizen naar Griekenland, nadat hij een aantal andere beroemde Griekse gerechten had geprobeerd verzuchtte hij: “dit is lekker, maar is geen dolmades” Het is algemeen beschouwd een van de meest heerlijke Griekse gerechten en hoewel de voorbereiding enige tijd vergt, is het zeker de moeite waard.

Ingrediënten voor 5-6 porties
2 flinke kolen
½ kilo gehakt
1 ui
dille
peterselie
wortel
4 eetlepels rijst
zout en peper
Griekse extra vierge olijfolie
bouillonblokje

Voor de avgolemono saus
2 eieren
1 citroen

Bereiding

Lachano

Leg de kool in een grote en diepe pan met water. Laat dit koken tot de bladeren zacht zijn.
Als de kool niet helemaal onder staat draai ze dan regelmatig om zodat de bladeren gelijkmatig zacht worden.

 

gemisi

Bereidt ondertussen vulling. Snipper de ui, en snijdt de dille en de peterselie en meng ze met het gehakt. Zorg ervoor dat je de steeltjes van de kruiden bewaart, deze worden later nog gebruikt. Voeg de rijst, het zout en de peper en de Griekse extra vergine olijfolie toe. Gebruik je handen om alles door elkaar te mengen en te voelen of het mengsel meer olijfolie nodig heeft. Het mengsel mag niet te droog zijn, maar moet natuurlijk ook niet heel vettig worden

katsarola

Wanneer de koolbladeren zacht zijn, neem ze voorzichtig uit het water en plaats ze op een schoon oppervlak. Laat even afkoelen. Snij vervolgens het kegelvormige hart uit de kool dat de bladeren bij elkaar houdt. Let er op dat de bladeren zelf heel blijven. Leeg de pan waarin je de kool hebt gekookt en plaats het hart van de kool, de steeltjes van de kruiden en enkele schijfjes wortel op de bodem. Dit voorkomt dat de dolmades aan de bodem van de pan kleven en geeft bovendien extra smaak aan het gerecht.

folding dolmades

Nu is het tijd voor de daadwerkelijke dolmades. Verwijder de buitenste bladeren van de kool, de meest zachte, en stapel ze op elkaar. Dat werkt makkelijk. Pak een koolblad en houd het zo vast de het een natuurlijk kommetje vormt. Neem een eetlepel van de vulling en leg het in het blad. Om het pakketje te sluiten rol je het half op, vouw de buitenkanten naar binnen en rol helemaal op. Zie hiervoor ook de foto’s.
Je eerste dolmas is klaar!

dolmades

Ga door tot je vulling wordt gedaan. Als de groene, buitenste bladeren opraken voor de vulling, kunt u een aantal witte gebruiken als die zacht genoeg zijn. Maak anders kleine bolletjes van de overgebleven vulling. Doe een scheut extra vergine olijfolie in de pan bovenop de onderlaag van koolhart en kruidensteeltjes. Plaats de dolmades daar op in de pan, meerdere lagen is geen probleem.

dolmades 2

Als ze er allemaal in de pan zitten vul je deze met bouillon (die je met de bouillonblokjes hebt gemaakt) tot de dolmades ruim onder het vocht staan. Voeg ook nog een scheutje extra vergine olijfolie toe en zet de pan op het vuur. Laat het ongeveer 45 minuten koken. Je kunt de garing in de gaten houden door de veerkracht van de dolmades te testen (geven ze niet meer mee, dan is het vlees gaar).

avgolemono saus

dolmades pan

Tien minuten voor de dolmades gekookt zijn begin je aan de saus. Neem een soepkommetje met bouillon uit de pan en laat even afkoelen zodat het niet te warm is. Splits twee eieren, klop de eiwitten, voeg dan de eidooiers aan de eiwitten toe, evenals en het sap van de citroen. Wanneer de bouillon voldoende is afgekoeld voeg je dit mengsel er aan toe en klop je het er doorheen.

Neem de pan van het vuur, voeg de avgolemono saus toe en wieg de pan zodat de saus door de pan mengt en de inhoud bindt.

De dolmades zijn klaar om gegeten te worden!

Kali Orexi !!