28 aug

Kretenzische Dakos

Dakos Hella Oil

 

Een gerecht van het eiland Kreta, dat zeer populair is geworden in heel Griekenland. Dakos is het Kretenzische woord voor “Paximadi”: een tweemaal gebakken brood gemaakt van haver, tarwe of rogge, dat al duizenden jaren in Griekenland wordt gegeten. “Paximadi” kan hard of zacht zijn en wordt bereid in allerlei vormen, maar de Kretenzische dakos is ronde variant gemaakt van haver. Aangezien “Paximadi” is moeilijk te vinden in Nederland kunt u dit gerecht met bereiden met een bruscetta, of een volkoren bagel die even is geroosterd in de oven. Het is perfect voor een voorgerecht, een hapje of een zomerse lunch!

Benodigdheden:

Cretan dakos ingredients


1 dakos
1 tomaat
Feta kaas
Griekse extra vergine olijfolie
Oregano

Bereiding
Giet de olijfolie over de dakos. Snij de tomaten doormidden en rasp de binnenkant van elk stuk bovenop de dakos (je kunt ook de binnenkant van de tomaat rechstreeks op de dakos smeren). Verkruimeld de feta kaas met je handen over de tomaat. Afmaken door te bestrooien met oregano. Uw dakos is klaar, kali Orexi !!

Dakos