19 mrt

Gemisto kalamari (gevulde inktvis)

kalamari

Gemisto kalamari (gevulde inktvis)
Kalamaris is een populair schotel in de Griekse keuken en er zijn vele manieren om hem te koken. Onlangs hadden we het geluk om een hele mooie en frisse inktvis vinden op de markt, waarmee we dit heerlijke gerecht met een vulling van rijst en groenten konden bereiden!

 Ingrediënten voor 2-3 porties
1 grote (pijl)inktvis
Voor de vulling
½ koffiekopje risottorijst
één halve rode paprika
een stukje courgette
1 verse tomaat
3 gedroogde tomaten
een ui
peterselie
venkelzaad
Komijnzaad
mespuntje gerookte paprikapoeder
gedroogde oregano en tijm (of Provençaalse kruiden)
1 blokje groente-, of visbouillon
1 citroen of limoen
Griekse extra vergine olijfolie
zout en peper

Voorbereiding
Begin met het voorbereiden van de inktvis. Verwijder het hoofd met de “tentakels” door onder de ogen te snijden. Voorzichtig, zodat u niet onder de inkt komt te zitten. Gooi het hoofd met de ogen weg en houden de tentakels. Verwijder waar mogelijk het vel van de huid en ingewanden. Zorg ervoor dat de inktvis grondig is gereinigd aan binne- en buitenkant. Spoel grondig af en laat uitlekken in een vergiet.

Doe een bouillonblokje in een pan met water (niet te ruim) en breng aan de kook. Voeg hier de risotto aan toe en laat deze zacht worden en de smaken opnemen. Af en toe roeren.
Let op! Niet helemaal gaar laten worden, de kern moet nog knapperig zijn wanneer je proeft!

Maal de gedroogde zaden, met zout en peper in een vijzel. Voeg de Griekse extra vergine olijfolie aan de mix toe en meng dat tot een kruidenolie. Deze ga je gebruiken voor de bereiding van de groenten. Snijd de groenten in kleine stukjes. Verwarm de gearomatiseerde olijfolie in een pan. Bak de kruiden even aan tot je ze goed gaat ruiken. Voeg vervolgens eerst de ui en na enkele minuten de overige groente toe.
Bak de groente tot ze halfgaar zijn en roer dan de niet helemaal gare risotto er doorheen.
Voeg als allerlaatst de verse kruiden toe.
Zet het vuur uit.

gemisi

Verwarm de oven. Vul de inktvis met de mix van rijst en groenten. Laat ongeveer een ruimte van 2 vingers leeg en voeg de benen van de inktvis. Sluit de inktvis met een lange tandenstoker en plaats deze in een ovenschaal. Snijd de citroen of limoen in plakjes en leg ze bovenop de inktvis. Bestrooi de inktvis en de schaal met extra vergine olijfolie. Als je vulling over hebt,  plaats het rond de inktvis in de schaal. In de oven gedurende 20 minuten bij 180-190 graden. Controleer na 20 minuten de kleur en de structuur van de kalamaris. Laat indien nodig nog vijf minuten extra garen.

squid

Klaar?! Verwijder de tandenstokers en serveer het warm. Kali Orexi!
gemisto kalamari