Ghemista (Gevulde groenten)
Ghemista (Gevulde groenten)
Het ultieme “summerfood”! Bereid met of zonder vlees en warm of koud geserveerd, afhankelijk van uw voorkeur! Mijn moeder maakt het altijd zonder vlees, maar ik heb het liever met lamsgehakt en koud opgediend. Het is de perfecte begeleiding na een zomerse stranddag. Heerlijk met Griekse feta, of yoghurt en vers brood!
Voor 4 personen
4 rijpe grote tomaten
4 grote paprika’s
2 aubergines
500 gr gehakt rund of lams
10 eetlepels rijst
1 bosje peterselie
1 bosje dille
enkele muntblaadjes
1 ui
zout en pepper
150 ml extra vergine olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Was alle groente.
- Snijd de bovenkanten van de paprika’s en de tomaten. Doe dit ruim, zodat je “kapjes” hebt die je later als deksel kunt gebruiken.
- Haal de zaadlijsten uit de parika’s.
- Hol de tomaten uit, maar bewaar het vruchtvlees.
- Snijd de aubergines in de lengte doormidden en hol deze uit (tot twee kano’s), bewaar ook van de aubergines het vruchtvlees.
- Snipper de uit en snij alle kruiden fijn.Meng nu in een kom het gehakt, het vruchtvlees van de tomaten en de aubergines, de kruiden, de ui en de rijst. Voeg naar smaak zout en peper toe. Het mengsel moet een beetje vochtig zijn, als het niet vochtig is, voeg dan wat tomatenblokjes met vocht uit blik toe.
Voeg aan het mengsel 3 kwart van de olijfolie toe en meng dit erdoor.
Vul de uitgeholde tomaten, paprika’s en de aubergine kano’s met het mengsel en zet bij de tomaten en parika’s de dekseltjes er op. Sprenkel de resterende olijfolie over de gevulde groenten.
Leg de gevulde groente in een ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie (dit beschermt tegen uitdroging en verbranding van de ghemista.
Bak in de over voor ongeveer een uur. Check voor opdienen of ook de grootste gevulde parika’s gaar zijn.
Serveren met feta, of Griekse yoghurt. Kali orexi! (eet smakelijk)