Fanouropita
Fanouropita is een zoete taart gemaakt ter ere van St. Fanourios. Fanourios betekent degene die laat zien. De taart wordt gemaakt als een verzoek aan hem om te helpen iets wat je bent verloren terug te vinden. St. Fanourios wordt gevierd 27 augustus, dus ik dacht laat ik deze heerlijke zoete taart maken (die onder andere wordt bereid met olijfolie). De vorige keer dat ik deze taart gebakken heb vond ik daadwerkelijk datgene wat ik was verloren, dus wie weet. Probeer het zelf en laat me weten of het gelukt is!! Fanouropita wordt traditioneel gemaakt met 7, 9 of 11 ingrediënten. Deze keer heb ik hem met 9 ingrediënten gemaakt, maar als je wilt kun je walnoten en rozijnen toe te voegen aan het recept.
Ingrediënten:
1/2 beker suiker
2 theelepels kaneel
1/2 theelepel gemalen kruidnagel
geraspte sinaasappelschil van 1 sinaasappel
1 afgestreken theelepel baking soda
1 1/2 theelepel bakpoeder
1 1/2 beker vers geperst sinaasappelsap
3/4 beker Griekse extra vergine olijfolie
zelfrijzend bakmeel, zoveel als nodig om een glad, halfnat beslag te krijgen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een bakpapier in een ronde ovenschaal van 20 cm diameter of een normale taart-, of springvorm. Voeg alle ingrediënten in bovenstaande volgorde in en kom en meng. Indien het mengsel te vloeibaar is, voeg je wat extra bloem toe. Giet het mengsel in de ovenschaal en bak het op 180 graden gedurende zo’n 35 minuten. Controleer met de punt van een mes of vork of de taart klaar is. Serveren met wat poedersuiker en/of kaneel bovenop. Kali Orexi!