23 mrt

Bakaliaros skordalia (kabeljauw met een knoflook aardappelpuree)

bakaliaros

Bakaliaros skordalia is een traditioneel gerecht, dat wordt gegeten op 25 maart, de dag dat zowel de Evangelisatie van de Maagd Maria en de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog worden gevierd.
Traditioneel wordt voor dit gerecht bakkeljouw (gedroogde en gezouten kabelkauw) gebruikt, doch het is even heerlijk met een verse kabeljauwfilet van de markt! Het gerecht wordt altijd geserveerd met een salade van gekookte rode bieten.

Ingrediënten voor 3-4 porties
500 gr kabeljauw
filet
500 gr aardappelen
4-5 rode bieten
2 tenen knoflook
zout en peper
oregano
extra vergine olijfolie

Voor het beslag
2 kopjes bloem
1 kopje bier
½ theelepel
zuiveringszout

Bereiding
Begin met
het maken van het beslag. Het is beter als je het van de voorgaande avond kunt bereiden en een nachtje in de koelkast.

Start het gerecht met de voorbereiding van de skordalia en de bieten. Schil de aardappels en laat ze in gezouten water koken. Snijd de bieten in kleinere stukken, schil ze en laat ze in een aparte pan koken.

Snij in de tussentijd de kabeljauwfilet in kleinere stukken en leg de stukken in het beslag.
Verhit olijfolie in een diepe pan. Zodra de olie
heet genoeg is, plaatst u de stukken kabeljauw voorzichtig in de pan en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant.

Meng in een blender extra vierge olijfolie met het teentje knoflook. Prak de aardappelen en voeg de mix van olie en knoflook. Voeg zout naar uw wens. Skordalia is klaar!

Giet de bieten af wanneer ze beetgaar zijn en en serveer ze met extra vergine olijfolie, azijn en zout en peper.
Serveer de kabeljauw met de s
kordalia en bieten! Kali orexi!

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το